Spaarbelasting op 80 procent

Nederlanders die meer dan 21.139 euro aan spaargeld op hun spaarrekening staan hebben, betalen bijna 80 procent belasting op hun vermogen. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssites. Oorzaak voor de hoge belasting is dat de Belastingdienst een verouderd uitgangspunt gebruikt. De fiscus gaat uit van een rendement van gemiddeld vier procent, maar die rijden liggen ver achter ons. Daardoor betalen spaarders veel meer belasting dan nodig.

Vermogensrendementsheffing

De vermogensrendementsheffing staat scheef in verhouding met de opbrengsten die spaarders hebben. De fiscus belast spaarders met een spaarrekening waar meer dan 21.139 euro op staat. De Belastingdienst gaat uit van een oude situatie waarin spaarders een spaarrente hebben van ongeveer vier procent. Daarover betaalt de spaarder dan 30 procent belasting, dat procentueel neerkomt op 1,2 procent belasting.

Maar de spaarrentes liggen tegenwoordig rond de 2,5 procent op een vrij opneembaar spaardeposito. Daardoor kloppen de verhoudingen niet meer, zeggen vergelijkingssites. Een variabele spaarrente ligt ongeveer op 1,9 procent.

Geen wijzigingen

De persvoorlichter van het Ministerie van Financiële zaken geeft aan dat er geen wijzigingen ten opzichte van de heffingspercentages op stapel staan. Ondanks het verzoek van SGP-Kamerlid Dijkgraaf om de belasting op spaargeld te verlagen, zullen de tarieven gehandhaafd blijven.

“Het is algemeen bekend dat sparen ten opzichte van vermogensbeheer gemiddeld een lager rendement genereert”, legt door voorlichter uit. Echter is dat een eigen keuze, zo zegt de persvoorlichter. Wie de inflatie en de spaarheffing de baas wil blijven, moet een vast spaardeposito afsluiten met een looptijd van ten minste 15 jaar. De spaarrentes van deze deposito’s liggen gemiddeld op 4 procent, waarmee de verhouding van de Belastingdienst weer klopt.