Welke lening moet ik kiezen?

Als je geld nodig hebt kan je een vriend of familielid om hulp vragen. Bij grotere bedragen zal je een lening moeten afsluiten. Hierbij is het verstandig niet zomaar af te gaan op de goede bedoeling van de verkoper. In dit artikel staan de verschillende mogelijkheden om een lening af te sluiten toegelicht. Op deze manier heb je meer inzicht in de mogelijkheden en kan je een wel overwogen beslissing maken.

Minilening afsluiten of op afbetaling?

Populair in Nederland is de minilening, ofwel flitslening. In de meeste gevallen gaat het om een bedrag van maximaal duizend Euro. In tegenstelling tot andere leenvormen kan je zelfs met een negatieve BKR-registratie een minilening afsluiten. Dit omdat het gaat om relatief kleine bedragen. Een minilening is in de meeste gevallen zelfs telefonisch af te sluiten middels een sms. In de meeste gevallen heb je het gewenste bedrag binnen 24 uur op je rekening. Er zijn zelfs aanbieders waar je binnen enkele minuten de lening afgesloten kunt hebben. Nadeel van een minilening is dat je het bedrag binnen een relatief korte tijd in één keer moet terugbetalen.

Als alternatief voor een minilening is kopen op afbetaling. Afhankelijk van de verkoper bestaat deze mogelijkheid. Denk hierbij aan kleding kopen bij kledingwinkel H & M of bijv. een reparatie aan de auto bij een vakgarage zoals Kwik Fit. In veel gevallen kan je het bedrag de volgende maand of in termijnen afbetalen zonder rente.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Een ander bekende leenvorm is de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Als je precies weet hoeveel je wilt lenen kom je in aanmerking voor een persoonlijke lening. Weet je dit van te voren niet, dan kom je in aanmerking voor een doorlopend krediet kiezen. Doordat je van te voren weet hoeveel je nodig hebt kan je het bedrag in één keer op je rekening krijgen. Je spreekt hiervoor een termijn af waarop je de afbetaling doet. Bij het afsluiten van een doorlopend krediet krijg je steeds het bedrag dat je nodig hebt. Alleen het bedrag dat je leent betaal je terug, over een afgebroken termijn en rentepercentage. Omdat een doorlopend krediet voor een langer termijn is, betaal je in sommige gevallen een jaarlijks bedrag. Voor beide leenvormen geldt dat je geen negatieve BKR-registratie mag hebben.

Stel: je hebt ervoor gekozen een persoonlijke lening te willen afsluiten. Hou hierbij er rekening mee dat de voorwaarden per aanbieder kunnen verschillen. Denk hierbij aan het rente percentage en aansluitkosten. Verglijk de verschillende aanbieders en maak duidelijke afspraken over het terugbetalen van de lening, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.