De starterslening: hoe werkt het en hoe vraag je hem aan?

Na weken, misschien wel maanden Funda afstruinen kom je je droomhuis tegen! Je plant een bezichtiging, raakt helemaal enthousiast en wilt een bod uitbrengen. Wel spannend, want je bent een starter op de woningmarkt. Het is dus slim om advies over de financiering in te winnen bij een hypotheekadviseur. Helaas vertelt de adviseur je dat je niet genoeg geld kan lenen voor dit huis. Dat valt even tegen! Gelukkig bestaat er in veel gemeenten de mogelijkheid een starterslening aan te vragen.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is eigenlijk een tweede hypotheek. De bank wil jou een maximaal bedrag voor een hypotheek lenen. Als ze je een hoger bedrag lenen, kan je misschien je woonlasten niet meer betalen. Omdat veel starters op de woningmarkt ook vaak starters op de arbeidsmarkt zijn, verdienen ze nog niet zoveel en kunnen ze dus ook nog niet zoveel lenen. Met een extra starterslening zorgen het Rijk, gemeenten en woningcorporaties ervoor dat ook starters een eerlijke kans op de woningmarkt krijgen.

Hoe werkt het?

Met de startersregeling overbrug je het verschil tussen wat je maximaal kan lenen bij de bank en de koopprijs (incl. bijkomende kosten) van je huis. Het is dus een aanvulling op je gewone hypotheek. Je maandlasten blijven, sowieso de eerste drie jaar, betaalbaar. Je betaalt die eerste drie jaar namelijk geen rente en aflossing over de starterslening.
Je eerste hypotheek, waarmee je het grootste deel van je woning financiert, wordt verstrekt door een door jou te kiezen geldverstrekker, bijvoorbeeld NIBC Direct, ABN AMRO of ING. De aanvullende starterslening wordt betaald met het geld dat het Rijk en gemeenten hebben ondergebracht in een fonds dat wordt beheert door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).
Zoals gezegd betaal je de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Na drie jaar volgt een inkomenstoets naar rato en kunnen je maandlasten dus wel gaan stijgen.

Kom je in aanmerking voor een starterslening?

Je besluit voor je droomhuis te gaan en wil een starterslening aanvragen. Spannend! Maar kom je hier eigenlijk wel voor in aanmerking? Niet alle gemeenten bieden namelijk de mogelijkheid voor een starterslening. Biedt jouw gemeente dit wel, dan berekent de SVn met een financiële toetsing of je ook daadwerkelijk in aanmerking komt voor een starterlening. Daarnaast heeft elke gemeente specifieke eisen en voorwaarden. Soms kan je ook bij een woningcorporatie een starterslening aanvragen, maar dit komt maar heel weinig voor.

De specifieke voorwaarden kan je per gemeente bekijken op de website van SVn. Daarnaast zijn er ook een aantal algemene voorwaarden waaraan je moet voldoen om een starterslening te ontvangen:
1. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn;
2. Het moet je eerste koopwoning zijn;
3. Je gaat zelf in deze woning wonen (eventueel met partner);
4. De koopsom van de woning mag vanaf 1 juli 2016 niet hoger zijn dan 212.264 euro en de hypotheek niet meer dan 225.00 euro, omdat de starterslening alleen wordt verstrekt in combinatie met NHG;
5. De eerste hypotheek moet een rentevaste periode van minimaal 10 jaar hebben.

Hoe vraag je de starterslening aan?

Yes, je voldoet in principe aan alle voorwaarden om gebruik te kunnen maken van een starterslening, en vraagt hem aan. Je eigen droomhuis komt zo wel heel dichtbij! De aanvraagprocedure verschilt per gemeente. Het beste is om hiervoor op de website van je gemeente te kijken of telefonisch contact op te nemen. De gemeente legt je dan uit wat je moet doen.

Je kan de aanvraagprocedure ook uitbesteden aan een erkende hypotheekadviseur (van bijvoorbeeld NIBC Direct). Over het algemeen duurt het hele proces van aanvraag tot toewijzing zo’n 6 weken. Van de gemeente krijg je een aanvraagset die je gebruikt om de benodigde documenten voor de SVn samen te stellen. Deze documenten stuur je naar de SVn, die op basis daarvan een financiële beoordeling maakt en jouw gemeente vervolgens inlicht over de hoogte van jouw starterslening. De gemeente beslist vervolgens of ze je aanvraag toe- of afwijst.

Pas als je een toewijzing voor een starterslening hebt ontvangen, kan je bij de bank je eerste hypotheek aanvragen. Deze hypotheek vormt dan samen met je starterslening het totale bedrag waar je jouw eerste droomstek van kan kopen!