Te oud om geld te lenen?

Geld lenen is tegenwoordig heel eenvoudig als consument. Het is dus de vraag waarom oudere mensen geen geld zouden kunnen lenen? Maar het valt ook goed te begrijpen dat er geen bank is die een nieuwe hypotheek verstrekt aan iemand die net met pensioen is, want de kans dat je 95 jaar wordt en de hele hypotheek aflost is statistisch gezien niet zo groot. 

In Nederland stijgt de levensverwachting al jaren;  voor een vrouw is de levensverwachting 82 jaar en voor een man is dat 78 jaar. Dit houdt in dat, na het bereiken van het 65ste levensjaar, de vrouw nog 17 jaar leeft en de man nog 13 jaar leeft. Vanuit dit opzicht een interessant feitje; in Nederland woonden er in 2011 2, 6 miljoen mensen van 65 jaar of ouder. En in de komende jaren neemt deze groep toe als de vergrijzing zich voltrekt.

Geld lenen in de vorm van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet is voor deze groeiende groep senioren lastiger dan voor jonge mensen want banken hanteren een maximumleeftijd voor het uitlenen van geld.

Waarom doen banken dat eigenlijk? De reden hiervoor is simpel. Hoe ouder men is, hoe groter de kans wordt op overlijden. En als iemand overlijdt voordat de zijn/haar lening is afbetaald, dan betekent dit verlies van geld voor de bank.

Maar hoe zit het dan met een kleinere lening met een afgepaste looptijd?

De maximale leeftijdsgrens is recent door de banken wel omhooggetrokken, omdat mensen steeds ouder worden en langer doorwerken. Volgens de ouderenbond ANBO ligt er een hele markt open voor de banken want er is er een toenemende behoefte aan geld lenen onder de groeiende groep senioren.

Daarbij komt ook nog dat de groep van vijfenzestigplussers in de komende jaren alleen maar zal groeien en de bank er dus een interessante doelgroep bij heeft. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in 2013 al 2,9 miljoen mensen 65 jaar of ouder.

Recentelijk heeft de ABN Amro als eerste bank besloten de leeftijd te verhogen om een persoonlijke lening af te kunnen sluiten van 69 naar 74 jaar. De reden hiervoor is de gestegen levensverwachting en ABN erkent dan ook dat dit een interessante doelgroep is.

Als het gaat om senioren hanteren verzekeraars overigens eenzelfde soort redenatie als banken. Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat bijna de helft van de verzekeraars een senior weigert die een autoverzekering wil afsluiten. Ook worden premies onaangekondigd verhoogd. Het is dus opletten geblazen voor de senioren van Nederland!