Waarom je jouw huis moet verzekeren tegen brand

Hoe je het ook went of keert, je weet nooit wanneer er brand uitbreekt. Daarom is het handig om je huis tegen brand te verzekeren. Echter is het bepalen van het verzekerde bedrag soms erg lastig voor de brandverzekering. Het is haast onmogelijk om in te schatten hoeveel dit bedrag zal zijn. Daarom kun je gelukkig naar de verzekeraar gaan om te bepalen wat dit bedrag ongeveer zal worden. Ben jij benieuwd naar waarom het zo belangrijk is om je huis te verzekeren tegen brand? Of vraag jij je misschien af wat er bij het verzekeren van je huis komt kijken? Lees dan snel verder. 

Wat is de herbouwwaarde van je woning?

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat de herbouwwaarde van je huis betekent. Dit houdt namelijk het bedrag in dat nodig is om je woning letterlijk te herbouwen. Wanneer er brand ontstaat, bestaat de kans dat er niets meer overblijft van je huis. Het is dan belangrijk om te weten wat het benodigde bedrag is om je woning te herbouwen. Dit is iets wat je dus niet zelf hoeft te weten. Je kunt hierover in gesprek gaan met je verzekeraar. Vaak is er enige expertise nodig om dit te kunnen inschatten dus de kans bestaat ook dat de verzekeraar je weer doorstuurt. 

Maak gebruik van de specifieke rekenmethode

Gelukkig zijn er berekenmethodes ontwikkeld die bedoeld zijn om de herbouwwaarde van je woning in te schatten. Dit zijn vragen die je moet beantwoorden. Aan de hand van jouw antwoorden kan er een schatting worden gemaakt. Denk aan vragen zoals hoeveel kubieke meter de inhoud van jouw huis is en wat de kwaliteit is van de inhoud, zoals de woonkamer en de badkamer. Op basis van deze antwoorden kan de brandverzekering al een bedrag inschatten. Dit is handig als je niet onderverzekerd wilt zijn.

Hoe beantwoord je de vragen?

Toch blijkt het dat dit soort vragen erg lastig zijn. Hoe kun je nou bepalen hoeveel inhoud je in huis hebt in m3? Dit is iets wat je niet moet inschatten. Dit moet namelijk exact worden gemeten. Zo tellen de schuine delen van je woning niet mee, of maar voor een klein deel. Daarnaast vinden sommige mensen het ook lastig om in te schatten wat de kwaliteit is van hun woning. Je moet hierbij denken aan een serre of een rieten dak die invloed kunnen hebben op de prijs die je betaalt. Uit de rekentool komt namelijk uiteindelijk een bedrag die afhankelijk is van de kwaliteit en waarde van je woning. Zoek dit dus goed uit. U kunt ook een expert inschakelen om het verzekerd bedrag te bepalen

Een expert inschakelen is altijd handig

Eventueel zou je ook voor de woonverzekering een taxateur kunnen uitnodigen. Het is wel belangrijk om te beseffen dat het erg duur is om een taxateur in te zetten. De berekening maken is namelijk een hele klus en dit drukt zich ook uit in de kosten die je ervoor moet maken. Doe dit dus alleen als je het geld hebt of als je het geld ervoor over hebt. Kijk bijvoorbeeld naar hoe groot de kans is op brand. Daar kun je een beslissing als deze op baseren. 

0
0
0
0
0