Wat kun je doen wanneer je werkgever je salaris niet uitbetaalt?

Werken doe je in principe maar voor 1 ding: salaris. Hoe leuk je je werk ook vind je gaat het natuurlijk niet gratis doen, er moet immers brood op de plank komen. Wanneer je werkgever je salaris niet uitbetaald is dat natuurlijk erg vervelend, afhankelijk van de financiële situatie kan het zelfs voor grote problemen zorgen zoals het niet kunnen betalen van rekeningen of het niet kunnen kopen van levensmiddelen. Het is zaak om er natuurlijk van alles aan te doen zodat je werkgever het alsnog uitbetaald, welke stappen kan je nou allemaal ondernemen?

Stap naar je werkgever toe

Het wordt natuurlijk aangeraden om eerst naar je werkgever toe te gaan om verhaal te halen, misschien is hij het namelijk gewoon vergeten of is er iets mis gegaan bij de uitbetaling. Grote kans dat je werkgever er dan voor gaat zorgen dat het zo snel mogelijk geregeld wordt door naar de verantwoordelijke voor de salariëring of naar de bank te bellen. 

Stuur een herinnering naar je werkgever

Als je het gevoel hebt dat je baas je aan het lijntje houdt of wanneer het duidelijk niet om een misverstand gaat kan je een schriftelijke herinnering of een loonvordering brief sturen, in principe is de werkgever namelijk verplicht om op vooraf afgesproken datums te betalen. Wanneer jij bijvoorbeeld iedere 24e van de maand je salaris moet krijgen, dan moet je werkgever deze ook rond deze datum uitbetalen. In deze schriftelijke herinnering moet je vermelden dat je nog geld krijgt van de werkgever, vermeld ook om welk bedrag het gaat, een uiterste betalingstermijn en dat er extra kosten in rekening worden gebracht wanneer hier niet aan gehouden wordt. 

Nog niets gekregen? Stuur een aanmaning

Als je na het versturen van de herinnering nog niets gekregen hebt kan je een aanmaning sturen waarin je vermeld dat je extra kosten in rekening gaat brengen, je hebt hier immers al een waarschuwing voor gegeven in de eerste herinnering. Deze extra kosten mag je vanaf de derde werkdag nadat je eigenlijk je salaris had moeten krijgen in rekening brengen. Vanaf de vierde tot achtste werkdag mag je iedere dag het bedrag met 5% verhogen, alle werkdagen die daarna volgen mag je het nog eens met 1% per dag verhogen tot wanneer de optelsom 50% van het oorspronkelijk bedrag bedraagt. Na deze verhoging mag je ook nog eens wettelijke rente voor niet-handelstransacties eisen, deze percentage wordt door de overheid bepaald. 

Neem een advocaat in handen

Als je werkgever na twee aanmaningen nog niet betaald hebt wordt het tijd om een advocaat te benaderen, maak dan bijvoorbeeld gebruik van Rechtnet advocaten in Den Bosch. Wel is het verstandig om eerst wat informatie in te winnen, een rechtszaak is natuurlijk erg duur.