Hypotheekvormen

Het grote aantal hypotheekvormen

Het huidige aantal hypotheekvormen is inmiddels zo groot dat velen door de bomen het bos niet meer zien. Er is zelfs een bank die adverteert met de slogan: ‘Als de hypotheek die u zoekt niet bestaat, dan maken wij hem voor u’, waarmee aangeven wordt dat maatwerk mogelijk is bij hypotheken.

Het huis van uw buren mag dan wel niet verschillen van uw eigen huis, maar dat betekent nog niet dat u dezelfde hypotheek zou moeten hebben. Hypotheken worden niet uitgezocht op grond van de soort woning. Bij het kiezen van de hypotheek zijn de personen die het geld willen lenen en hun persoonlijke omstandigheden en wensen belangrijke factoren. Deze factoren zijn doorslaggevend. Fapk baseert zich bij het adviseren van hypotheken dan ook op die factoren.

Hypotheekvormen

Alhoewel het aantal hypotheekvormen vandaag bijna net zo groot is als het aantal hypotheken dat gesloten wordt kan een aantal hoofdvormen worden onderscheiden. Wij onderscheiden de volgende hoofdvormen:

– aflossingsvrije hypotheken
– lineaire hypotheken
– annuïteitenhypotheken
– hypotheken op basis van levensverzekeringen
– beleggingshypotheken

Veel van de hypotheken die vandaag gesloten worden zijn een combinatie van twee of meer van deze hoofdvormen. Het is dus mogelijk om een hypotheek af te sluiten die perfect aansluit bij de persoonlijke omstandigheden en wensen.

Aflossingsvrije hypotheken

Een naam voor een hypotheek die je eigenlijk op het verkeerde been zet. Ook de aflossingsvrije hypotheek zal te eniger tijd afgelost moeten worden. Kenmerk van deze hypotheekvorm is dat tijdens de looptijd alleen interest betaald wordt. De lening wordt pas aan het eind van de looptijd in zijn geheel afgelost. Dit houdt in dat de hypotheekgever wel op de een of andere manier zal moeten zorgen dat het geld tezijnertijd beschikbaar zal zijn om te kunnen aflossen. Voordelen van de aflossingsvrije hypotheek zijn:

–  de jaarlasten zijn lager omdat er geen aflossing betaald hoeft te worden
–  de schuld neemt niet af waardoor voor de vermogensbelasting alleen maar sprake is van het toenemen van de waarde door de waardestijging van het pand en niet door het afnemen van de schuld
–  de interest is gedurende de volledige looptijd over het volle geleende bedrag waardoor het belastingvoordeel voor de inkomstenbelasting optimaal is.

Er zijn nog andere hypotheekvormen waarbij pas aan het eind van de looptijd wordt afgelost zoals de hypotheek met levensverzekering. Maar het verschil met die andere vormen is dat bij de aflossingsvrije hypotheek geen verplichtingen zijn in verband met het veiligstellen van de aflossing aan het eind van de looptijd. Bij de andere vormen is dat wel het geval. Deze hypotheekvorm wordt ook vaak gecombineerd met een of meer van de andere hypotheekvormen waardoor nieuwe combinatievormen ontstaan.

Het afsluiten van een hypotheek is zeer persoonlijk. Iedereen heeft andere wensen en voorkeuren. Het is daarom raadzaam om deskundig advies in te winnen voordat men overgaat tot het afsluiten van een hypotheek. Gedegen en deskundig advies kan u helpen bij het afsluiten van de goedkoopste hypotheek.

0
0
0
0
0